Windturbines:
stoorzenders voor het hart
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Mainz onderzoeken de gevolgen van infrageluid
Door Michael Bermitinger.
MAINZ - De windenergie euforie is nog steeds volop gaande in de politiek en industrie, maar omwonenden van windturbines zijn over deze vorm van energieopwekking meestal minder enthousiast.
Visuele overlast en hoorbaar geluid zijn belangrijke negatieve aspecten, maar ook de schadelijkheid van laagfrequente, onhoorbare infrageluiden.
En hiervoor is er meer en meer bewijs voorhanden.
Zo veroorzaakte recent een werkgroep van de afdeling voor Hart-, Thorax- en Vatenchirurgie van het Universitair Medisch Centrum uit Mainz in Duitsland op een congres met vakgenoten beroering met de uitkomsten van hun onderzoek naar beschadiging van de hartspier door infrageluid.
We spraken met de initiator van het werk, HTG-directeur prof. dr. Christian-Friedrich Vahl.
Professor Vahl, hoe bent u tot dit onderwerp gekomen?
Een vriend van mij, de kunstenaar Cyrus Overbeck, had een huis in Ostfriesland in de buurt van een groot windpark.
En hij klaagde meer en meer over problemen met concentreren en slapen. Symptomen die over de hele wereld worden beschreven in de nabijheid van windturbines.
En de connectie tussen geluid en hartziekten?
De impact van hoorbaar geluid wordt inmiddels op uitgebreide wijze onderzocht door de onderzoeksgroep rond professor Münzel.
Zelf onderzocht ik de effecten van hoogfrequente trillingen op de ontwikkeling van spierkracht op de universiteit van Hamburg.
De aanname dat zelfs onhoorbaar geluid, dus infrageluid, effect heeft op ons bloedvatenstelsel is ook niet nieuw.
Wat zijn deze effecten?
Wanneer de aortaklep, die de bloedstroom van het hart naar het lichaam regelt, verkalkt en vernauwd is, verandert de bloedstroom en dus het stromingsgeluid. Er wordt onderzocht of dit veranderde geluid betrokken is bij de vorming van gevaarlijke verslapping na een vernauwing.
Wat is infrageluid en hoe werkt het?
Het hoorbare geluid varieert van 20 tot 20.000 Hertz, onder 20 Hz is het niet langer hoorbaar, maar is het fysiek waarneembaar bij hoge geluidsdruk - mogelijk met de bijbehorende gevolgen.
Windturbines zetten 40 procent van de in de wind aanwezige energie om in elektriciteit en 60 procent in infrageluid.
Maar je kunt jezelf toch beschermen tegen de overlast?
Infrageluid heeft een groot bereik en wordt niet gedempt door ramen of metselwerk.
Men zou 30 meter hoge en acht meter dikke muren nodig hebben om zich te beschermen tegen de gebruikelijke infrasone frequenties. En met de steeds groter wordende windturbines tot 200 meter en het stijgende vermogen zal de infrageluidbelasting vanzelfsprekend hoger zijn.
Welke vraag heeft u zichzelf gesteld over infrageluid?
We wilden eenvoudigweg weten of de directe blootstelling van het hartspierweefsel aan infrageluid van invloed is op de hoeveelheid door dit spierweefsel ontwikkelde kracht.
En hoe werd dat gemeten?
Om te testen of infrageluid een direct effect heeft op de krachtontwikkeling, hebben we een luidspreker op een stuk hartspier aangesloten. De luidspreker is een speciale industriële vibrator die de kleinste monofosfeervibraties in het infrageluidbereik naar het preparaat doorgeeft.
Op welke manier?
We hebben een bestaande, maar gecompliceerde techniek gebruikt om alle membraangebonden processen te elimineren en ze alleen op het geïsoleerde preparaat te meten.
Dit zorgt voor de samentrekking van de hartspier.
Hoe groot is het preparaat?
Het is ongeveer drie millimeter lang, 0,2 millimeter breed en is bevestigd tussen luidspreker en krachtmeter. De voorbereiding was geactiveerd en de luidspreker was ingeschakeld.
En welk effect had het infrageluid?
Op een gegeven moment is het veilig om te beweren dat infrageluid onder de meetomstandigheden de door de geïsoleerde hartspier ontwikkelde kracht verminderd.
Onder bepaalde omstandigheden gaat er tot 20 procent verloren.
De fundamentele vraag of infrageluid de hartspier kan beïnvloeden, wordt daarmee beantwoord.
Wat is de volgende stap?
De volgende stap is natuurlijk meten aan het levende exemplaar.
​
Welke conclusie trekt u uit de voorlopige resultaten?
We staan ​​nog aan het begin van ons onderzoek, maar we kunnen ons voorstellen dat de gevolgen van infrageluid op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken.
Infrageluid werkt als een stoorzender voor het hart.
WERKGROEP INFRAGELUID:
Kliniek voor Hart-, Thorax- en Vatenchirurgie
van het Universitair Medisch Centrum Mainz
Dr. Rayan Chaban
Dr. Ahmed Ghazy
Hazem El Beyrout
Dr. Katja Bushman
Dr. Lena Brendel
Prof. Dr. Christian-Friedrich Vahl
Link naar het Duitse artikel: